Katholieke School

Wanneer de eerste week van het schooljaar voorbij is en iedereen gewend is aan zijn nieuwe klasgroep en juf/meester nodigen we iedereen uit op onze een startviering. Hierin geven we het jaarthema van de school vorm. We zorgen er dan voor dat iedereen (van kleinste kleuters tot zesde leerjaar) zich welkom voelt op onze school en samen klaar is om er weer een topjaar van te maken.

‘Samen vieren’ hoort er bij op onze school. Voornamelijk met de belangrijkste feestdagen (Pasen en Kerstmis) willen we even samen stilstaan bij wat er rondom ons gebeurt of vertellen we de verhalen over Jezus en God. Onze school zet zich ook in voor anderen. Tijdens de kerstperiode kiezen we telkens een andere organisatie die we een handje helpen door geld in te zamelen. Zo steunen we jaarlijks een andere organisatie tijdens de ‘Warmste Week’, doen we later op het jaar een sponsorloop én steunen we reeds jaren een Plan kind. Pastoor Joeri en Emanuel wonen op hetzelfde adres en zijn dus steeds welkom in één van onze vieringen die we af en toe ook in het kerkje op het domein laten doorgaan.

In de laatste week van juni sluiten we met de hele school het fantastische schooljaar af. Dat doen we met een aangename, maar soms emotionele, slotviering. We vertellen dan wat we allemaal hebben meegemaakt doorheen het jaar, lezen mooie verhalen voor en zingen liedjes. Ook zorgen we tijdens dit moment voor een mooi en warm afscheid van de kinderen van het zesde leerjaar.

Natuurlijk wordt er niet enkel tijdens deze schoolse vieringen stilgestaan bij onze Katholieke godsdienst. Op onze school krijgt elke leerling namelijk 3 uur godsdienst per week. Hiervan is er één uur dat de klasleerkracht zelf dieper ingaat op levensbeschouwelijke onderwerpen. Tijdens de andere twee uren komt er een Godsdienst-juf in de klas die de kinderen extra onderwijs geeft over het Christelijke geloof. Uiteraard is er in elke les ook aandacht voor andere godsdiensten en worden deze allemaal naast elkaar gelegd zodat de kinderen in dialoog aan elkaar en van elkaar kunnen leren. Onze school is een KOBA school (Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen). Dat wil zeggen dat ons opvoedingsproject gebaseerd is op het referentiekader van KOBA. De katholieke scholen zijn veruit de grootste koepel van scholen Vlaanderen. We willen benadrukken dat alle kinderen van alle origine of geloof in onze scholen welkom zijn.

Communie en Vormsel worden gedragen door de parochie. De school heeft geen actieve rol in de organisatie. Het stelt hiervoor enkel zijn gebouwen ter beschikking.